17 syyskuu 2006

Portti 1/2006

Vähän nurinkurisessa järjestyksessä mennään, mutta saimpahan tämänkin vihdoin haltuuni Finnconista. Portti jatkaa aina vaan tutuilla linjoilla, tällä kertaa hieman isommalla novelliannoksella. Which is nice.

Otetaan ne novellit sitten heti ensimmäiseksi puheeksi. Michael A. Burnsteinin hugo-finalistinovelli Päätöksiä (Decisions) oli, tuota noin, ihan kiva. Ei todellakaan mitään elämää suurempaa tai ikimuistoista kirjallisuutta, mutta jotain ihan kivoja elementtejä siellä. Ruotsin-ihme Bengt-Åke Crasin Viimeinen juna kotiin ei sekään mainittavasti ravistellut ainakaan mun elämääni, vaikkakin oli kivempi kuin tuo Burnstein. Anne Leinosen Toisinkainen oli sitten vaikeampi pala. Leinonen kirjoittaa pirun hyvin ja on yleensä onnistunut novelleissaan erinomaisesti, mutta tämä jätti minut hieman kylmäksi. Vakuuttava työnäyte ehkä noin Suomen kovimmalta novellistilta, mutta ei nyt oikein kosketellut mua oikeista kohdista. Tuomo Jäntin Aachenin aikakirjat oli sitten siellä toisessa päässä. Erinomaisen kiinnostava tarina, joka tosin olisi ehkä kaivannut vielä jonkin verran hiomista kimallellekseen kaikkein kirkkaimmin. Viimesenä sitten Boris Hurtan Puut kuin purjeet laivan josta pidin kovasti. Hurtta kirjoittaa yleensä erinomaisesti, ja niin myös nyt. Tämä tuntui pitkästä aikaa oikeasti hyvin suomalaiselta novellilta, oikea fiilis kaikinpuolin. Vähän tosin hämäsi ettei tuolla novellin nimellä ollut mitään tekemistä itse novellin kanssa, kunhan vain oli kiva sanaketju napattu tekstista.

Muuten lehdessä. Anto Leikola kertoo artikkelissaan ensimmäisestä suomalaisesta kauhuromaanista, joka ilmeisesti ei kuitenkaan ole hirvittävän pelottava. Periaatteessa kiinnostava juttu, jonka olisi voinut kertoa kiinnostavamminkin. M.G. Soikkeli kertoo jättiläisistä, Boris Hurtta kertoo jotain bibliografiakuivailua ja Harri Erkki avautuu fantasiasta ja ties mistä muusta kirjallisuudessa. Jälkimmäinen oli lähinnä myötähäpeää herättävä kiukkuinen purkaus, jonka julkaisemista en kyllä jaksa ymmärtää.

Jostain syystä tässä lehdessä alkoi suunnattomasti ärsyttämään Markku Sadelehdon leffa-arvostelut, jotka tuntuivat lähinnä kiukuttelulta. Ja Sadelehtokin oli väärässä Serenityn suhteen. Muuten muu sisältö sitä tuttua. Ensi kertaan.

English summary:
Portti again. Probably only thing that has any importance to anybody outside Finland is the translation of Michael A. Burnstein's short story Decisisions. Eventhough it was a Hugo nominee, I really didn't care much for it. Interesting ideas, but just very very boring. There's loads of finnish writers capable of writing better than this. Otherwise, an okay issue.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home