26 tammikuu 2010

George Riley Scott - A History Of Torture (Senate)

Olin jo kirjoittamassa tästä kirjasta pahansuopaa arvostelua, mutta sitten tajusin että tämän nimi olikin "A History of Torture" eikä "The History of Torture". Kun näin voitanee hyvin olettaa että kirjan koko nimi kuuluisi "A Completely Fictional History of Torture".

Koska sitähän tämä on: pitkälti fabrikoidulta tuntuvia tarinoita historiasta ja kidutuksesta, ja välillä kidutuksen historiasta. Kovin vakavasti tätä ei voi ottaa millään mittapuulla, ja suurimman osan ajasta ainakin minä nauroin katketakseni, kun kirjoittaja kertaa ilmiselvästi propagandistisia tarinoita historian hämäristä. Tyyliin: "eräänä vuonna eräät protestanttiset kapinalliset paistoivat ja söivät eräitä katolilaisia lapsia eräässä kaupungissa" (tämä esimerkki omasta päästä). Joo, kyllä mä uskon että ihmiskunta on paha ja päästään sekaisin, mutta tapa jolla nämä tarinat on kirjassa kerrottu, ovat silkkaa tuhmien lasten pelottelua. Seuraavassa painoksessa voisikin sitten yhtä hyvin kertoa miten paha suutari leikkaa peukaloa imevien lasten peukalot irti. Tai näkistä.

Sen ajan minkä kirjassa ei kuvailla "historiallisia" kidutustapahtumia, niin kirjoittaja psykoanalysoi historian henkilöitä sadisteiksi (siinä kaikkein freudilaisimmassa sanan merkityksessä) hyvin hatarin todistein ja esittelee juurta jaksain kidutuskeinoja, jotka vaihtelevat yleisesti tunnettujen ja täysin käsittämättömien välillä. Jälkimmäisimmästä oma lempiesimerkkini oli kidutettavan kainaloon asetettava kuuma kananmuna. Lähinnä siksi, etten laisinkaan pysty käsittämään miten kuuma kananmuna kainalossa olisi mitään muutakuin hieman epämukavaa. (Ja okei, onhan "kuuma kananmuna kainalossa" aika runollisesti ilmaistu näin suomeksi.)

Myötähäpeää aiheuttavan historian lisäksi, kirjasta jäi lähinnä käteen kirjailijan suhtautuminen eläinten oikeuksiin (kannattaa), mikä oli jokseenkin yllättävää, ottaen huomioon kirjan alkuperäisen julkaisuajankohdan (1940). Mutta ei tätä kyllä pysty suosittelemaan yhtään mihinkään tarkoitukseen, paitsi tietenkin tuon kananmunan takia.

Vakavammin otettava ja arvoneutraalimpi historiikki aiheesta voisi kiinnostavaa jollain aikavälillä. Kunhan tämän kirjan on saanut suodatettua ensin elimistöstä.

0 Comments:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Home